Uppstart!
Välkomna till vår nya blogg! Här tänkte vi, Rasmus och Maria, lägga upp recept och kommentarer om våra "länderkvällar" då vi lagar mat från olika länder och regioner. Ideen kom vi på för cirka tre år sen och har sedan dess provat på ett tiotal olika länder/regioner. Tanken är att vi ska lägga upp inlägg från tidigare kvällar också så småningom.
Bland annat har vi lagat mat från Saudiarabien, Kuba, DDR, Frankrike och Sibirien. För det mesta lyckas vi googla oss till typiska recept, eller så har vi haft med landet från början för att vi hittat en rolig kokbok därifrån. I andra fall, som med Sibirien, har vi fått improvisera själva. Ofta får vi byta ut specialingredienser mot något som går att få tag på i svenska mataffärer. Vi försöker även matcha maten med dryck från landet eller dryck som vanligtvis dricks i landet. Saudiarabien fick här ett stort minus för avsaknaden av alkoholkultur...
På grund av det minimala köket i vår gamla lägenhet, där samarbete vid matlagning var omöjligt, brukade Rasmus få stå för huvudrätten och Maria för efterrätten och så fortsätter vi nog. Huvudrätterna har lyckats oftare, vilket Maria skyller på att hon alltid får fixa efterrätten efter maten, då hon hamnat i paltkoma eller på annat sätt är påverkad av intagandet av huvudrätten.
Betygen ges för varje rätt från 1 till 10 och Rasmus vill påpeka att det inte finns några uppställda kriterier utan att det är en relativ betygsskala.
Ikväll blir det Italien! Rasmus köpte boken La cucina, en massiv kokbok med över 2000(!) italienska recept, för ett par månader sen så vi har mycket att välja från denna gång. För första gången hade vi tänkt att även göra en förrätt.
Ciao!