Världens meny!

Island: Snúðakaka

Publicerad 2014-09-14 19:29:48 i Efterrätt

Till Island var det svårt att hitta något landstypiskt eftersom den mesta mat verkar vara influerad av skandinaviskt kök, framförallt danskt. Det vi valde att göra till slut var snúðakaka, vilket i princip är kanelbullar med glasyr. Inte så orginellt det heller kanske, men kanelbullar är ju alltid kanelbullar så det var värt ett försök.
 
 
 
Recept
 
25 g jäst
I dl mjölk eller vatten
4 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
30 g smör eller margarin, mjukt
1 litet eller 1/2 stort ägg

Fyllning:
1 msk smör
2 msk socker
50 ml russin eller 1 tsk kanel
 
Glacyr:
4 msk florsocker
1/2 msk kakao
2 msk kokande vatten
 
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i det. 
Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Smula ner smöret. Tillsätt ägg och mjölk, blanda väl och knåda väl. Låt jäsa i 15-20 min.
 
Knåda degen igen. Rulla ut till en rektangel, ca. 20x30 cm. Fördela smör och russin eller kanel över degen. Rulla ihop och skär till 10-12 cm tjocka skivor.
 
Arrangera skivorna i en smörad form så att de nuddar varandra. Låt jäsa 20-30 minuter. 
 
Grädda i nedre delen av ugnen på 200-225 grader i 15-20 minuter. Häll över glacyren medan den fortfarande är varm.
 
 
Betyg och kommentarer
Denna efterrätt hade kanske kunnat bli godare om man (läs: Maria) hade kunnat följa ett recept ordentligt och komma ihåg att ta i florsockret i glacyren... Vi (läs: Maria) skyller på tentastress och alldeles för gott bayerskt vin. Betyget blir 3 av 10 eftersom kanelbullar i chokladsås är alltid kanelbullar i chokladsås men inte mer än så.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela